Skip to main content

Anno 2024 zijn verticale video’s niet meer weg te denken van sociale media. Hoe maak je deze krachtige korte video’s? Waar moet je op letten als ondernemer of communicatiemedewerker? En welke zaken moet je écht vermijden?

Verticaal vs. horizontaal

Verticale video’s zijn een must op sociale media. Waarom?

  • 57% van alle video views is afkomstig van mobiele telefoons;
  • Daarvan worden verticale video’s 90% vaker afgekeken dan horizontale video’s;
  • Ongeveer elke gebruiker houdt zijn of haar telefoon verticaal vast.

Moet je dan helemaal stoppen met horizontaal?

Zeker niet! Onlangs kondigde TikTok nog aan dat zij gebruikers stimuleren om wél horizontale video’s te maken. Deze video’s hebben een duur van maar liefst 1 minuut. De boodschap moet daarentegen wel authentiek zijn en mag geen reclame bevatten. TikTok wil daarmee zowel verticale als horizontale video’s aanbieden. Een mix is ideaal!

Instagram Reels en TikTok For You content

Ga jij beginnen met short clip content? Zorg dat je beelden altijd van hoge kwaliteit zijn en rechtop geschoten. Wij geven hieronder wat praktische tips waar de content aan moet voldoen:

De do’s van verticale video’s

Tip 1: Gebruik de volledige hoogte

Vul het verticale kader volledig met je onderwerp. Vermijd lege ruimtes bovenaan of onderaan de video. Dit maximaliseert het gebruik van het verticale formaat en maakt je video visueel aantrekkelijker.

@cloverorthodontie

Waar kijk jij naar? 🤣☘️ #ortholife #cloverorthodontie #fyp #foryou #herkenbaar #worklife #beugel #lifestruggles

♬ Praise Jah In The Moonlight – YG Marley

Tip 2: Houd rekening met de compositie; maak het spannend!

Denk na over de compositie van je video. Plaats belangrijke elementen en actie in het midden van het frame, omdat dit vaak het meest zichtbare gebied is op mobiele apparaten. Dit helpt bij het vastleggen van de aandacht van je kijkers. Voeg daarnaast eventueel een caption toe in het beeld. Maak het spannend!

Tip 3: Kies een pakkend onderwerp

Kies een onderwerp dat écht waarde levert voor jouw doelgroep. Content heeft waarde als deze amuseren, inspireren of emotioneren. Daarnaast kun je ook inspelen op een social media trend van dat moment.

Tip 4: Kies een passende lengte

Houd je video’s kort en krachtig. Verticale video’s zijn vaak effectief als ze korter zijn dan horizontale video’s, omdat ze zijn afgestemd op de typische kijkgewoonten van mobiele gebruikers. Probeer de aandacht van je publiek vast te houden door snel tot de kern van je verhaal of boodschap te komen.

De dont’s van verticale video’s

Tip 1: Vermijd de ‘millennial’ seconde

Begin direct met de storyline. Ben je zelf in beeld of jouw team? Vermijd dan de ‘millennial seconde‘. Dit verstaat generatie Gen Z onder het opnemen van de video en het moment dat jij gaat praten.

Tip 2: Het vergeten van de ondertiteling

Kies jij voor een informerende video of een content waarin iemand spreekt? Zorg dan dat de video altijd wordt ondertiteld in beeld. Maar liefst (!) 85% van de social media gebruikers bekijkt video’s zonder geluid! Een ondertiteling is dus een must!

Tip 3: Herplaatsen van TikTok / Instagram video’s

Heb jij een prachtige video gemaakt op bijvoorbeeld TikTok en wil jij deze ook plaatsen op Instagram? Zorg dan dat je de video altijd in de applicatie bewerkt. Video’s bevatten een watermerk. Video’s met een TikTok watermerk werken slecht in het Instagram Reels Algoritme.

Conclusie verticale video’s

Ga jij aan de slag met videomarketing? Let dan op een pakkend onderwerp, kies de juiste lengte, vul het kader en maak het spannend. Begin daarnaast direct met filmen, vergeet de ondertiteling niet en edit je video’s altijd in de applicatie van plaatsing.

Uitbesteden verticale video’s door een videograaf

Naast de beelden die jij zelf met je telefoon op kunt nemen, kun je er ook voor kiezen om jouw online branding verder te verstevigen met professionele verticale video’s voor sociale media.

Deze short clips versterken niet alleen jouw branding maar vergroten op een professionele wijze ook jouw bereik. Nieuwsgierig naar deze video’s? Neem gerust eens contact met ons op.